23.3.05

Faabeli

"Mies varastaa leipää ruokkiakseen nälkää näkevat lapsensa. Onko oikein tuomita rikos?" tiedettehän tämän kuuluisan esimerkin moraalin ja lain eroista? Hyvä, sekoitetaanpa joukkoon hieman taloustiedettä...

Leipävaras elää ideaalisessa kylässä, jossa kaikki tienaavat vain sen verran, että saavat perheellensä ruokaa, hevosellensa kengät ja uusittua tuotantovälineensä, kun tarve vaatii (esim. uusi hepo, kun vanhasta kaakista aika jättää). Kylässä asuu leipävarkaan lisäksi seppä, mylläri, leipuri ja maanviljelijöitä. Kylän väki on hyväsydämistä, ja jos he eivät olisi niin köyhiä, he olisivat auttaneet leipävarkaan perhettä. Mies siis varastaa leivän ja jää kiinni. Käräjillä kyläläiset päättävät hieman vaivautuneina katsoa miehen toimia läpi sormien.

Leipuri joutuu nyt nostamaan leivän hintaa kattaakseen hävikin. Voitolla leipuri on maksanut mm. jauhot oman perheensä leipiin. Nyt maanviljelijät nostavat viljan, seppä hevosenkenkien ja mylläri jauhamisen hintaa, jotta saisivat tarpeeksi ruokaa. Seuraavaksi leipuri nostaa hintojaan kohonneiden hankitakustannusten takia... Inflaatiokierre on valmis, säästöt menettevät arvonsa, ja nyt maanviljelijä, jonka hevonen kuolee, on joko kuollut tai uusi leipävaras.

1 Comments:

Blogger JRepo said...

On se elo kauhiaa. Kauhiaa se on etenkin silloin jos käy noin kauhiasti. tehdään heti nyt äkkiä joukkoitsemurha niin ei pääse käymään mitään noin kauhiaa.

24/3/05 14:35  

Post a Comment

<< Home