25.3.05

Itseorganisoituva internet

Viimeinen käyttämätön juttuidea muistivihkossa, toivottavasti nyt ei seuraa pitkää taukoa...

Viime aikoina on ollut paljon puhetta mahdollisesta metakielestä, jolla internetin valtavaa sisältöä voitaisiin luokitella. Metakieliset kuvaukset upotettaisiin html-dokumentin joukkoon. Visioissa supertietokoneet luokittelisivat internetin sivuja metakielen avulla 24/7/365, muodostuisi hierarkkinen, kaiken kattava hakemisto. Mutta onko tämä tarpeen?

Mitä seurasi, kun valtion taloutta yritti suunnitella pieni ryhmä poliitikkoja vapaiden markkinoiden sijaan? Miksei internetin järjestäytymistä voisi ohjailla "näkymätön käsi"? Surffaajista aktiivisimmat, blogaajat ja esimerkiksi wikipedia järjestävät kaikki verkkoa omalla tavallaan, vapaamuotoisesti mutta tehokkaasti. Blogeja on jo niin paljon, että mille tahansa mielenkiinnon kohteelle luulisi olevan omansa, joka poimii alansa parhaimmat esitykset. Ei ole tarpeen keksiä yleispäteviä nimikkeitä - jonka alle luokitella, ihmiset määrittelevät itse sivujensa kuvauksessa, mitä keräävät. Ei tarvitse keksiä arvosteluasteikkoja - parhaimmat linkit leviävät itsekseen muita laajemmalle. Nykyään ihmiset jo tietävät, mitä he webiltä haluavat. Antaa kysynnän järjestää verkon tarjonta.

1 Comments:

Blogger JRepo said...

hmmm hmmm, eikös se jo mene noin, kun ottaa huomioon esimerkiksi sen miten Google rankkaa sivustot - linkitysten mukaan. Järjestelmää voi huijata, mutta pääsääntöisesti asia toimii jo niin, että "parhaimmisto" on eniten näkyvillä. Pitäisikö jotenkin ohjata vielä tarkemmin - tottakai, etenkin ns. villimmän materiaalin suhteen. Vieläkin on paljon sitä, että joku kaveriporukasta on nettipioneeri ja muut käyttävät nettiä "hänen kauttaan". Tätä helpottamaan ja vähentämään olisi ihan kätevää jos tuollainen tietyn tyyppinen informaation järjestäminen olisi mahdollista - ei tarvitsisi samoilla vaan löytäisi helpommin, nopeammin ja tehokkaammin. Kapitalismi kunniaan !

25/3/05 22:14  

Post a Comment

<< Home