4.4.05

Oi katsohan vaari tuota hauvaa

Ennen vanhaan ihmiset tiesivät vähän. Pojat oppivat isiltään maanviljelyn salat, kunnes vuorostaan opettivat ne omille jälkeläisilleen. Kulkukauppiaat saattoivat silloin tälloin tuoda kuulumisia suuresta maailmasta, mutta tiedon määrä lisääntyi kovin hitaasti. On jopa arvioitu, että nykyihminen saa kahdessa viikossa enemmän uutta tietoa, kuin 1600-luvun talonpoika koko elämänsä aikana. Kylän vanhimmilla sen sijaan oli vähäisten tietojensa lisäksi edes kokemuksen suomaa viisautta. Tämän vuoksi vanhat olivat kunnioitettuja, ja heidän neuvojansa kuunneltiin tarkasti.

Nykyään tieto vanhenee silmänräpäyksessä, ja kun ihmisen kyky omaksua uutta tietoa vanhenessa heikkenee, ovat vanhukset auttamatta "pudonneet kelkasta". Heidän elämänkokemuksensa ei riitä alkuunkaan korvaamaan heidän maailmankuvansa vanhanaikaisuutta. Tämän vuoksi emme enää kunnioita vanhuksia.

Lisäys: Osittain vanhuksia kunnioitettiin ennen varmasti myös siksi, että kun odotettavissa oleva elinikä oli 40 vuotta, niin 70-vuotiaaksi eläminen oli jo saavutus sinänsä.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home